Menu Luk

Hvordan med de der varmepumper?

En varmepumpe er et apparat som suger fugt ud af luften, samtidig med at den yder varme. Så, groft sagt om en varmepumpe er, at det er et omvendt køleskab. Man suger luft ind ude fra, luften kommer ind i en kompresser, og blæses så ud inde i hjemmet, og på den måde yder det så varme, som kan dække det traditionelle varme behov man ellers ville få igennem en radiator eller et oliefyr. En varmepumpe yder rigtig godt i et hjem, med en effektfaktor på over 4, det vil sige at den mængde af energi varmepumpen bidrager med, er 4-gange så høj som den energi den optager. Ergo, så er det ikke en voldsomt dyr investering at benytte over tid og længere drift.

Anvendelse i Sommerhuse

De fleste varmepumper man ser i dag, bruges primært i sommerhuse, og det skyldes ganske enkelt, at sådan en pumpe meget snildt kan stå for hele sommerhusets opvarmning alene, man behøver så at sige ikke olie fyr eller andre varmemekanismer så længe man bare har en varmepumpe. Derudover, når det bare er en pumpe der står, så kan man bedre tage væk fra huset igen, i stedet for at have en varmtvands beholder stående, som man i virkeligheden er bange for går i stykker. Det samme problem har en varmepumpe ikke – hvis den går i stykker, jamen så er der bare ingen varme, men der er ingen yderligere konsekvenser heraf, ingen svineri eller nogen kæmpe vandskade.

Varmepumpernes ulempe

Indtil videre lyder varmepumper jo som noget sendt fra himlen, og det er også sandt – de er meget gode at have, omvendt så støjer de rigtig meget. Det kan godt genere en masse, og det kan også godt virke irriterende, især i et idyllisk sommerhus, hvor man gerne vil have dyr tæt på og høre fuglene pippe i trækronerne, med larmen fra en varmepumpe kan det faktisk godt gå hen og blive et problem. Man skal dog ikke skære det hele over en kam, fordi der findes forskellige modeller, og de nye varmepumper har nok ikke det samme problem som de gamle modeller. Her kan man med fordel spørge en forhandler, for det gængse ved varmepumperne er, at de yder god energi, til fornuftige vilkår. Det er så støjen fra maskinerne, der er værdi i at undersøge.