Menu Luk

Brætspil – hvor meninger brydes

I mine øjne hersker der ingen tvivl om, at brætspil er så meget mere end simple spil som Ludo, Matador og Afrikas Stjerne. Bevares – de spil kan være gode nok, hvis det er resten af familien, der skal involveres i et hyggeligt brætspil eller to, men når det er andre voksne der kommer på besøg, så er det sjældent Ludo, der findes frem af gemmerne hjemme i de danske hjem.

Heldigvis er der i dag et meget bredt udvalg af spil beregnet til at sætte gang i diskussionerne blandt voksne, fornuftige mennesker. Spil som eksempelvis “Ego”, “Den Fede Pingvin” og “Bekend Kulør” er som skræddersyet til at bringe forskellighederne op til overfladen – ofte med meget sjove (og hyggelige) diskussioner til følge.

For et par år siden kom der sågar et spil ved navn “Dilemma – Mads & Monopolet”, der baserer sig på det populære radio-program med Mads Steffensen som vært. Har du haft åbnet P3 lørdag formiddag, så har du faktisk ikke kunne undgå at høre det. Mads har inviteret tre forskellige danske personligheder ind til kaffe og meningsudveksling og lytterne skriver så ind med store og små problemer som eksempelvis hvordan de bedst slipper af med en eks-kæreste, en nuværende kæreste eller måske bare agerer i en given situation.

Samme grundidé finder du i brætspillet, hvor du måske udsættes for et dilemma som f.eks. “Din bedste ven betror dig, at han er tæt på at være fallit, men endnu ikke har haft modet til at sige noget til konen” – hvad gør du? A, B eller C. Og hvad ville Mads Steffensens gæster have gjort? Men måske vigtigst af alt: Hvad tror dine venner at du ville gøre?

Brætspil kan med andre ord klart anbefales, hvis I ønsker at give jeres gæster en sjov aften. Udover ovennævnte spil er der selvfølgelig også et hav andre i handlen – se f.eks. udvalget hos hyggeonkel.dk – det er ikke småting du kan få.

Andre gode eksempler på små, hyggelige spil kunne f.eks. være serien fra svenske Kylskåbspoesi. De har virkelig ramt den danske “hygge-ånd” perfekt med spiltitler som “Voksenpoint”, “Det burde man jo vide…”, “Tøsemiddag”, “Leverpostej, jantelov og klaphatte” og mange mange andre.
Blandt andet kom der her i januar 2014 en sjov ny titel ved navn Pinlighedsfaktor, som utvivlsomt vil få mundvigene til at vende opad i langt de fleste selskaber.

Det skulle efter sigende være fyldt med voldsomme mængder “ubrugelig” viden og tosserier, at det næsten er selvskrevet på bestsellerlisterne her i løbet af 2014.

Er du mere til “normale” spil, hvor det ikke er moral, etik og ubrugelig viden, der skal i vælten, så findes der selvfølgelig også et hav af andre spil, der går godt i spænd med godt selskab og rødvin. Simple selskabsspil som La Boca og Alias er hamrende hurtige at komme i gang med, mega-sjove at spille og gode til at dyrke samarbejdet blandt gæsterne – men altså ikke fyldt med så meget politisk “sprængstof” som de øvrige.