Menu Luk

Gå ned på udstyr

Masser af værktøj

De siger, at mænd aldrig vil tillade andre mennesker at tænke om dem, at de ikke har det rigtige udstyr til alle DIY projekterne. ”Mænd vil ikke gå ned på udstyr.” Ok, det er måske sandt. Men hvad med kvinder? Vil vi gå ned på udstyr – eller fordi vi mangler udstyr? Ikke tale om. Derfor er vi faktisk også mange kvinder, der er ret gode til at håndtere en stor maskine. Fx en båndsav. Eller en elektrisk hækkeklipper. Vi har måske ikke lige så mange kræfter, som en mand har. Men vi har snilde. Vi har også lært at bære på tunge ting sådan helt naturligt. Bare tænk på, hvad en graviditet i virkeligheden vejer. Vi ved, hvordan vi skal bruge kroppen. Så vi kan godt håndtere store maskiner.

Hækkeklippere og slibemaskiner

Derfor piner det mig, når jeg besøger byggemarkedet, hvor jeg sædvanligvis køber mit værktøj. Vi ser nemlig ofte ægtepar, der er på udkig efter en ret stor maskine, som de har brug for. Det kan være en Makita hækkeklipper eller en slibemaskine til en god pris. Der sker nemlig ofte det, at når fruen kommer med en idé, eller et forslag, så bliver hun afvist på en venlig måde: ”Det skal du ikke tænke på lille du, jeg skal nok håndtere maskinen sikkert.” Selvfølgelig vil han gøre det. Ingen tvivl om det.

Men hvorfor bliver hendes forslag afvist på forhånd – lidt, som om at hun slet ikke får brug for at håndtere maskinen. Aldrig. Aldrig nogen sinde. Det kan man altså ikke vide. Det kan tænkes, at hun får brug for at skulle bruge hækkeklipperen, båndsaven eller slibemaskinen. Ingen kan vide, hvad fremtiden bringer. Og sker det, at hun får brug for en af de større maskiner, så vil hun sikkert godt kunne finde ud af at bruge den – på en måde, som er sikker både for hende og hendes omgivelser.

Mændenes område

Omvendt er der nogen, der har hørt en mand tale om brugen af køkkenmaskiner. Fx mixeren, der sørger for, at dejen bliver æltet godt igennem? Nej. For det er ikke almindeligt, at mænd bager brød. De beskæftiger sig simpelthen ikke med køkkenmaskiner. Der er bare lige det, at køkkenmaskiner ofte er meget tunge – og for at de kan blive brugt effektivt, så skal de flyttes til et sted, hvor det er praktisk at bruge dem. Hvem gør det? Ja, svaret kender du allerede.

Derfor: Lyt lige til hvad vi kvinderne siger, når vi står sammen nede i byggemarkedet, og vil købe en stor maskine. En hækkeklipper kan blive sat ind i et hjørne. Det kan en slibemaskine også. Men hvor mange hjørner har du egentlig i dit værksted? Du bliver måske nødt til at lære lidt om, hvad det vil sige at holde styr på køkkenmaskinerne, som din viv har i sit køkken. Hun ved, hvad det vil sige at have tunge maskiner gemt væk i skabe, og samtidigt kunne få dem frem – uden at få hold i ryggen, når de skal løftes op på køkkenbordet. Tænk over det næste gang du bare affejer din viv, når hun giver dig et godt råd om at tænke på hvor stor maskinen du gerne vil købe, er.