Menu Luk

Jagt

Når talen falder på jagt (altså den som jægere udfører efter dyr), er der altid lagt op til voldsomme diskussioner. Er det moralsk forsvarligt at gå på jagt og skyde dyr for fornøjelsens skyld? Personligt er jeg sådan indstillet, at jeg sidestiller jagt og lystfiskeri. Hvis det sker på en ordentlig og sober måde, hvor love og regler overholdes samt at der sker en proportionalt tilsvarende vildtpleje, er det helt fint med mig. Krybskytter og andet skidt skal til gengæld anskydes og sendes ud i skoven og løbe blodet af sig, hvis det står til mig.

Nå – men Wikipedia skriver blandt dette om jagt:

Jagt er den praksis at forfølge levende dyr (som regel vildt) til mad, fritid, eller handel. I nutidens brug, henviser ordet til lovlige jagt, som adskiller sig fra krybskytteri, som er drab, indfangning eller indfangning af de jagede arter i strid med gældende lovgivning. De arter, der jages kaldes spil og er som regel pattedyr og migrerende eller ikke-trækkende gamebirds.

Jagt kan også indebærer fjernelse af skadedyr, som et middel til skadedyrsbekæmpelse for at forhindre sygdomme forårsaget af overbefolkning. Jagt går ind for, at jagt kan være et nødvendigt element [1] af moderne vildtforvaltning, for eksempel at hjælpe med at opretholde en population af raske dyr i et miljø, økologiske bæreevne, når naturlige kontroller som f.eks rovdyr er fraværende.

Forfølgelsen, fangst og frigivelse, eller fange for fødevarer af fisk kaldes fiskeri, som ikke almindeligvis kategoriseres som en form for jagt. Fældefangst er også normalt som en særskilt aktivitet. Det er heller ikke anses for jagt til at fortsætte dyr uden hensigt at dræbe dem, som i naturfotografering eller fuglekikkeri. Denne praksis med jagt for planter eller svampe er en dagligdags betegnelse for fouragering eller indsamling.

Dygtige sporing og erhvervelse af en flygtig mål har forårsaget ordet jagt kan bruges i den almindelige befolkning som en metafor, som i “lejlighedskøb jagt” eller “jagt ned korruption og affald”.

Jeg ved ikke, hvad du synes?

Tak for inspiration til jagt fra jagtblog.com!