Menu Luk

Norsk gymnasium tester lever

Sidste år flyttede min søster med familien til Norge i forbindelse med hendes mands udstationering i offshore industrien.  De elsker at bo i Norge, men alt er selvfølgelig ikke helt efter deres hoveder. Da deres ældste søn skulle starte på et gymnasium efter sommerferien i år, fik min søster en omgang moralsk kvababbelse, som jeg vil fortælle om her – og egentlig også gerne høre din mening om.

Tvungen narkotest

Efter godt et par uger på det nye gymnasium kom Mikkel (det er deres søn) hjem fra skole og fortalte, at han samme dag var blevet udtaget til en narkotikatest. Han skulle tisse i en plastickop under overvågning, hvorefter hans urin blev testet med det samme:

Narkotest i Norge

Han testede selvfølgelig negativt, og det var så det – til hans mor hørte om det altså…

Hun blev edder rasende og hoppede i bilen, kørte direkte til skolen og brasede ind hos rektor for at bede om en forklaring. Og den fik hun skam:

Norge har svære problemer med narko

Rektor forklarede hende, at Norge generelt er hårdt ramt af både hasj, ecstasy og andre hårde stoffer, og at skolen så det som et effektivt middel at teste for at kunne sætte ind tidligt overfor et misbrug. Formålet var ikke at straffe eleverne – men at hjælpe dem og deres forældre, hvis de er ude i et misbrug.

Han forklared ehende også, at de den dag havde testet 15 tilfældigt udvalgte elever, og at 6 af dem havde testet positivt, så der var bestemt en grund til politikken om at teste.

En negativ narkotest er en god ting

Endelig slog han fast for min søster, at Mikkel jo havde testet negativt, og at hun skulle se det som et potentielt problem, der nu var afvist. Således beroliget kunne hun faktisk godt se logikken, og hun endte med at støtte skolens tvungne stikprøvetests af eleverne.

Men nu vil jeg gerne spørge dig:

Er det OK at gymnasier tester for narko?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...