Menu Luk

Rør til emballage

Nu er det sådan, at jeg har brug for en masse pap. Jeg er ved at lave et DIY-projekt, hvor man skal bruge uanede mængder af pap. Det er en reol, jeg er ved at bygge. Af pap. Man skal lime adskillige lag pap sammen skære dem til i de rigtige størrelser og, så lime dem sammen. Lidt, ligesom de gør i Ikea. Mange af de ting, man køber i Ikea, er lavet af papir. Ikke at træ, som man ellers tror. Og jeg har efterhånden forstået hvorfor. Papir er utroligt stærkt. Når man klistrer flere lag sammen, ender man med at have et materiale, som er stærkt som træ – eg eller bøg – og som kan formes.

Fleksibelt

Det er jo utroligt, hvor meget og hvor fleksibelt papir er. Så jeg er ved at finde alle mulige former for papir, jeg har i huset for at lime og skabe plader af papir, som kan sammenlignes med træ. Det findes jo i det meste emballage. Det er en ret spændende proces, fordi jeg får lige pludselig øjnene op for, hvor meget papir – og pap – jeg smider ud. Dagligt. Det er ikke småting. Og det er materialer, jeg faktisk kan genbruge. Hvorfor har jeg ikke tænkt på det før?

Paprør bruges overalt

Har du tænkt på, hvor mange paprør og plakatrør du smider ud om ugen: Paprør kan fx være det inderste i en køkkenrulle. Eller en toiletpapirsrulle. Du kan jo bare klippe røret op, folde det ud og, så lægge det under en tyk og tung bog. Efter en dag har du et godt stykke pap. Og naturligvis kan du sterilisere det. Enten ved at lægge det ud i solen i en dags tid, eller ved at bage det i ovnen. 20 minutter ved bare 100 graders varme. (Hold øje med, at det ikke antænder.) Og så har du et fint stykke pap – uden uønskede bakterier!
Jeg har samlet køkkenrullerør i lang tid nu. De er større end de små paprør fra toiletruller, og de er nemmere at arbejde med. Netop fordi de er større. Og jeg har endelig formået at samle nok sammen til at få lavet den første del af min nye reol. Nu skal jeg bare lige til at skære til og lime. Og så i løbet af få dage har jeg en ny reol. Stærk og holdbar.

Papir kan alt – næsten

Er det ikke utroligt? Papir kan alt. Det kan bøjes, det kan skæres, det kan danne ly. Man kan male eller tegne på det. Man kan folde det til konvolutter eller stjerner. Man kan bruge det til at opsuge væske, man har spildt. Findes der andre materialer, der er så fleksible? Jeg tror det ikke. Måske bomuldsstof. Men så skal der virkelig bruge mange km2, inden man får et stift bræt frem. Med papir går det noget nemmere.

Så, jeg vil virkeligt anbefale alle, at man ikke smider papir væk. Det kan bruges og genbruges. Og man behøver ikke en masse dyre materialer for at bruge det. Lidt lim. Lidt fantasi og så lidt tålmodighed og tolerance: Vent på, at limen tørrer accepter, at det ikke bliver perfekt første gang, du bevæger dig ud i at arbejde med papir.