Menu Luk

Valg af uddannelse

Far, hvad er egentlig en key account manager, spurgte min søn, Morten, på 14 år, da han sad og surfede rundt på internettet i aftes. Jeg forklarede ham, at den titel dækker over en salgskonsulent, der primært beskæftiger sig med en virksomheds store kunder, og jeg kastede mig også ud i at forklare, hvad den engelsksprogede titel betyder helt direkte oversat.

Hans spørgsmål gjorde mig nysgerrig efter at vide, hvad det var, han sad og fandt på nettet, og det viste sig, at han rent faktisk sad og læste jobannoncer. Og han studerede ledelse og lederudvikling via denne hjemmeside: http://www.finduddannelse.dk/ledelse-organisation  Det overraskede mig selvfølgelig, for han skal da ikke ud at søge job de første mange år, men han forklarede mig så, at han var begyndt at spekulere over, hvilken slags uddannelse, han skulle vælge, og så ville han prøve at hente inspiration i de mange jobannoncer, der ligger på forskellige websider.

Det lød jo meget fornuftigt, men som jeg også sagde til Morten, så er det da vist ikke lige noget indenfor handel og kontor, han sætter næsen op efter. Men Morten, som af og til kan være meget snusfornuftig, svarede, at det jo aldrig er nogen skade til at sætte sig ind i, hvilke typer uddannelse, der er stor efterspørgsel på.

Men han gav mig også ret i, at hans ideer om uddannelse går i en anden retning. Han har i en relativt lang periode talt en del om, at han gerne vil studere psykologi, for han interesserer sig meget for mennesker og deres reaktionsmønstre.

Min kone og jeg har talt om, at det vist er lidt sjældent for en gut på 14 år at have den type planer med sin fremtid. I den alder tænker mange drenge nok mere på noget med pilot og luftfart eller en anden form for spændende uddannelse.

Morten er en kvik dreng, og han klarer sig fint i skolen i langt de fleste fag, men hans ideer og at blive psykolog passer nok meget godt med de fag, han er bedst til i skolen. Det er nemlig helt klart de mere bløde fag som sprog og samfundskundskab, mens sådan noget som matematik er noget, han skal kæmpe lidt mere med. Han studerer en masse på nettet og benytterogså flittigt http://www.studentum.dk/

Mortens stærke og lidt svagere sider i forhold til skolen er noget, min kone og jeg har talt en del om, for det har overrasket os, at hans stærke sider netop er de humanistiske fag, for det er stik imod de gener, han burde have fået fra mig. Jeg er udpræget matematisk anlagt, så vi går ud fra, at det er hans mors gener, der har vundet over mine i forhold til Morten.

Hans mor er pædagog og har helt klart også de humanistiske fag som sin stærke side. Hun arbejder med mennesker i det daglige, idet hun er sektionsleder på en stor institution indenfor socialpædagogikken.

Hvad Morten ender med at vælge som sin vej i livet er selvfølgelig meget interessant, men for os forældre er det nærmest ligegyldigt, hvad han vælger. Vi ønsker bare, at han får et godt og indholdsrigt liv.