Menu Luk

Fra det virkelige liv

For nogle år siden hørte jeg en pudsig historie fra det virkelige liv. En mand havde fået monteret fire nye dæk på sin bil, men efterfølgende måtte han tilbage til værkstedet og klage over, at bilen rystede voldsomt. En mekaniker kørte en prøvetur i bilen og måtte give bilejeren ret – der var et eller andet galt, for ikke bare rattet men hele bilen rystede, så snart farten kom over 40 km/t.

Værkstedet foretog en ny afbalancering af begge forhjul, men det hjalp ikke spor. På værkstedet ville man så forsøge med at raspe dækkene af, fordi man formodede, at et af dækkene ikke var helt runde. Der blev arbejdet med bilen hele resten af den dag, og bilejeren blev mere og mere irriteret.

Max Mardorf

Til sidst besluttede værkføreren, at man skulle afmontere dækkene på forhjulene og forsøge med et par andre dæk. Det blev gjort, og så gik det op for de efterhånden tre mekanikere, der arbejdede med problemet, at det hele skyldtes en forholdsvis lille møtrik, som af en eller anden grund var kommet ind i dækket, før det blev monteret.

På den måde var der skabt ubalance i det hjul, og når bilen blev standset, faldt møtrikken et andet sted hen inde i dækket, så montering af balanceklodser på fælgen ikke kunne kompensere. Mekanikerne på det autoværksted havde ingen anelse om, hvordan møtrikken var kommet ind i dækket, men mysteriet var løst, og bilejeren fik sine nye dæk sat på og kunne køre hjem uden de voldsomme rystelser i bilen. Og der var vistnok tale om helårsdæk, som du kan køre på hele året. Personligt er jeg dog ikke tilhænger af dem – altså af helårsdæk.