Menu Luk

Grå stær operation

Jeg arbejder på en privat øjenklinik, som drives af en meget anerkendt øjenlæge, og jeg er stolt over, at jeg blev valgt til at arbejde som sygeplejerske i hans klinik. Efter min uddannelse til sygeplejerske arbejdede jeg på forskellige hospitalsafdelinger i det midtjyske område og  afsluttede min karriere på hospitalet med arbejde på øjenafdelingen på AUH, hvor jeg udover at være sygeplejerske på afdelingen arbejdede to dage om ugen i øjenambulatoriet.

Selv om jeg aldrig har tænkt på, hvor interessante øjenlidelser kan være, oplevede jeg på hospitalet og i ambulatoriet, at dette speciale interesserede mig. Fysiologien og kemien omhandlende øjne og hjerne er interessant, hjernen er finurlig, og et nedsat syn, uanset om det er grå stær eller nærsynethed, vil altid ubehandlet stresse hjernen og kan over tid udløse alvorlige stresssymptomer for den enkelte, netop fordi hjernen altid er på overarbejde, fordi øjnene fortæller hjernen, at de ser dårligt.

Tidligere i mit professionelle virke som sygeplejerske har jeg aldrig tænkt sådan og erkender hermed, at hvis en patient klagede over dårligt syn, dobbeltsyn eller hovedpine, var jeg overbevist om, at en øjenlæge kunne kurere vedkommende med nye glas i brillerne eller en grå stær operation som beskrevet her.

Nu ved jeg, at så nemt og ligetil er det ikke at korrigere for et nedsat syn, og at dårligt syn kan udløse følgesygdomme, især stress og efterfølgende depression, og det tager vi hånd om i klinikken ved at henvise patienten til en psykolog for at få udredt de belastninger, vedkommende eventuelt har været udsat for.