Menu Luk

Stål til en tømrer

Da vores søn, Chris, afsluttede sin uddannelse som tømrer, var det en noget vanskelig periode for håndværksbranchen. Den var ramt af temmelig stor arbejdsløshed, og både Chris og vi var noget betænkelige ved hans nærmeste fremtid, for han havde af sin læremester fået besked på, at han ikke kunne fortsætte i firmaet, for der var ganske enkelt ikke arbejde nok for tiden.

Chris er ikke en type, der bare sætter sig hen med hænderne i skødet og lever af en arbejdsløshedsunderstøttelse, så han brugte meget tid i den sidste del af sine læretid på at rende tømrerfirmaer på dørene for at høre, om der var arbejde at få, når han var udlært.

Og pludselig en dag – faktisk kun to dage, før han skulle til svendeprøve – kom han hjem og fortalte, at der var en god mulighed i et firma, der har specialiseret sig i tagdækning af mange forskellige arter. Chris har den kvalifikation udover sin uddannelse, at han har dyrket masser af sport i hele sin ungdom, så han vil ikke vige tilbage for at springe rundt på forskellige tage.

Han havde aftalt med sin måske kommende mester, at hvis han bestod svendeprøven med en pæn karakter, kunne han starte i et job, så snart han var udlært. Og Chris fik faktisk topkarakter ved svendeprøven, hvilket ikke overraskede os, for han er altid gået meget op i sit arbejde, som han holder meget af.

Han mødtes med sin nye arbejdsgiver og havde en ret lang snak med ham. Da han kom hjem, fortalte han blandt meget andet, at han nu også skulle vænne sig til nogle nye materialer. For eksempel vil han få meget med stålplader (http://www.profilmetal.dk/2012/02/stalplader-det-bedste-tag-til-prisen/ ) at gøre, og det er jo ikke ligefrem det, han har arbejdet mest med under sin uddannelse som tømrer. Men han har fået masser af viden her.

Jeg studsede lidt, så Chris fortalte mig, at en stor del af de fornyelser, folk får foretaget på deres tag nu om dage, er et tag af ståltagplader, som er ret hurtige at lægge, og som ifølge Chris’ fortælling også er særdeles holdbare.

I virkeligheden, fortalte Chris, består mange af de tage, du på afstand tror er tegltage, af stål. Det er sådan, at man former tagpladerne, så de minder meget om gammeldags teglsten. De er bare ikke så tykke, men det ses ikke på afstand. Man kalder også sådan et tag for et profiltag, fordi tagpladerne af stål er formet i den profil, der får taget til at ligne et rigtigt tegltag.

Jeg sad med en fornemmelse af, at der var tale om en slags surrogat, men Chris hævede, at den type tag bestemt er lige så gode som andre typer, og at det i øvrigt langt fra er noget nyt at bruge stål til tagdækning.

Grunden til, at mange mennesker vælger et tag af metal, er selvfølgelig først og fremmest, at der er lavere priser på ståltag end på de fleste andre typer af tagbelægning. Chris var under alle omstændigheder begejstret for sit nye arbejde, og det vigtigste er jo, at han har noget at rive i.