Menu Luk

Nyt oliefyr

Det var lidt af et dejavue, jeg oplevede for godt en uges tid siden, da jeg i mit job som montør var ude for at sætte et oliefyr op hos en ældre mand, der bor i et ret ensomt beliggende hus ude på landet.

Hans fyrrum fik mig til at tænke tilbage på min barndom, hvor vi i kælderen havde et fyrrum med selve fyret, der var til fast brændsel, varmvandskedel og så rigelig plads til brændsel, som normalt var enten koks eller briketter, som min far eller jeg flere gange i døgnet måtte skovle ind i fyret.

Men inden jeg blev voksen, valgte mine forældre at skifte det gamle fyr ud med et moderne oliefyr, og det var en gigantisk lettelse i form af arbejdsbesparelse, fordi sådan et oliefyr jo selv sørger for at suge den mængde fyringsolie, det skal bruge, til sig fra tanken, som dengang i øvrigt var gravet ned i jorden, hvilket man ikke gør i dag på grund af risikoen for udsivning og dermed forurening.

Tilbage til min kunde i sidste uge: Der var som sagt tale om en ældre mand, og han havde levet hele sit liv i det ensomt beliggende hus, og han havde klaret opvarmningen af huset præcis på samme måde, som mine forældre – med lidt hjælp fra mig – gjorde for mere end 40 år siden.

Men nu havde han altså taget sig sammen til at skifte til et oliefyr, og vi fik os en hyggelig snak, mens jeg arbejdede med at montere oliefyret.

Han var meget optaget af oliepriser, for det var tydeligt at høre på ham, at han i mange år havde afholdt sig fra at gå over til oliefyr netop på grund af de høje oliepriser. Han havde åbenbart haft let adgang til forskellige former for fast brændsel – mest træ – og derfor havde de høje fyringsolie priser afskrækket ham, fordi det selvfølgelig ville betyde en øget udgift i det daglige.

Men han mente nu, at han havde nået en alder, hvor han godt kunne tillade sig at betale for at slippe for at gå i fyrrummet fire gange dagligt for at holde ilden i gang, og det kunne jeg bestemt kun give ham ret i.

Og så fik han jo en ekstra gevinst med i købet, nævnte han med et smil, for i hans fyrrum var der vel afsat omkring 12 kvadratmeter plads til fast brændsel, og da han jo ikke længere skulle bruge plads på det, fik han pludselig noget ekstra plads til opmagasinering af forskellige ting.

Jeg spurgte ham, om han havde indgået en fast aftale med et olieselskab om at levere fyringsolie til ham, og det bekræftede han og fortalte, at den nye olietank udenpå huset allerede var blevet påfyldt 2000 liter. Han havde også fundet ud af, at man næppe kan finde mere billig fyringsolie, end ved at indgå en kontrakt om fast levering.

Det kunne jeg kun give ham ret i, og så slipper man i øvrigt også for besværet med selv at holde øje med oliebeholdningen.